Dobrý Trh!

Dobrý trh bez odpadu? Vieme, ako na to

Dobrý trh bez odpadu? Vieme, ako na to

Každý Slovák v svojej domácnosti vyprodukuje 348 kg odpadov za rok. Spoločne vytvoríme viac ako 1,8 milióna ton komunálneho odpadu za rok. Z toho viac ako 66% skončí na skládkach z dôvodu, že ľudia všetko dávajú do čierneho kontajnera. Miera recyklácie na Slovensku dosahuje slabých 8-12%.

To sme nemohli nechať tak.

Rozhodli sme sa výrazne zredukovať odpad, ktorý vzniká na Dobrom trhu. Menej vriec s odpadom by sme chceli vidieť už po trhu na Jakubovom námestí. Spolu s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky sme vytvorili koncepciu, ktorú nám pomôže produkovať menej odpadu. Rozhodli sme sa viesť všetkých návštevníkov a predajcov k tomu, aby netvorili odpad alebo vedeli, ako nepotrebnému odpadu predísť.

Je to odvážny cieľ. Ale nie nemožný.

Pri výbere predajcov sme sa zamerali na tých, ktorí nezabúdajú na životné prostredie a inovatívnym spôsobom ho šetria. Okrem prírodných, regionálnych a férových produktov budeme pri výbere predajcov prihliadať teda aj na to, ako zelení sú.Čo všetko budú musieť spĺňať naši predajci?
1. Tovar nemôžu baliť do igelitových alebo mikroténových sáčkov. Alternatívou môžu byť papierové alebo úplne bez obalu.
2. Pri predaji jedla musia používať kompostovateľný riady a príbory. Na Dobrom trhu nenájdete žiaden polystyrénový obal na jedno použitie.
3. Na Dobrom trhu sa budú používať zálohovateľné plastové poháre. Kopy kelímkov, ktoré po dopití končili v kontajneri sa tak stanú minulosťou.
4. Zvyšky jedla a potravinový odpad budeme kompostovať priamo trhu. Čo sa na trhu vyprodukuje, zužitkuje sa na priamo mieste - to je základný princíp cirkulárnej ekonomiky. Vyskúšali sme to už aj na Panenskej.
5. Obaly si predajci môžu zaúčtovať extra. Zákazníci si môžu priniesť svoje nádoby, alebo si kúpiť len samotný produkt. A nie mnoho nepotrebných obalov, v ktorých je zabalený.