Dobrý Trh!

Ako byť pomalý a dobrý

Ako byť pomalý a dobrý

Pár slov s Petrou Molnárovou z organizácie Slow Food Pressburg o spolupráci s Dobrým trhom, o výbere predajcov a o novinkách na najbližšom trhu na Jakubáku.

Ako došlo k prepojeniu Dobrúho trhu a hnutia Slow Food Pressburg?
Vznikli sme v januári 2012 a v tom čase sme pod hlavičkou Slow Food Pressburg zastrešovali dvoch producentov. Občianske združenie Punkt nás oslovilo, aby sme im pomáhali s výberom predajcov potravín a gastra, naša pozícia bola predovšetkým poradná. Pred dvoma rokmi sme začali spolu organizovať Dobrý trh na Jakubáku, ktorý sa vo svojej koncepcii snaží držať filozofie hnutia Slow Food – platí to nielen pri potravinách a jedle, ale aj pri iných produktoch a aktivitách, ktoré sa na Jakubovom námestí prezentujú.

Zhrnieš nám stručne princípy hnutia Slow Food a úlohy, ktorým sa venujete?
Princípy hnutia Slow Food je možné zhrnúť do troch slov – dobré, čisté, férové. (mysliac na potraviny). Snahou medzinárodného hnutia je podporovať predovšetkým malých farmárov (roľníkov) a remeselných producentov potravín, ktorí produkujú trvalo udržateľným spôsobom a vďaka ktorým môžeme ešte stále konzumovať kvalitné zdravé potraviny.

Slow Food  vytvára celosvetovo sieť ľudí, ktorí majú radosť z dobrého jedla a spájajú ju so zodpovednosťou k miestnym komunitám a k životnému prostrediu. O to sa snažia aj tri konvíviá na Slovensku (Pressburg – Banská Bystrica – Tatry).

Keď sa vrátime k blížiacemu Dobrému trhu na Jakubáku, v čom bude tento v poradí tretí ročník iný – organizačne aj obsahovo?
Bude nás možné viac vidieť, počuť a zažiť – Slow Food bude mať svoj vlastný hudobný a debatný stage a po prvý krát aj varenie naživo; aj nami odporúčaných a so Slow Food Pressburg spolupracujúcich výrobcov bude viac ako po minulé roky. Teším sa, že Dobrý trh naozaj združí výrobcov, ktorých nemáte inak kde stretnúť – môžete sa za nimi vybrať priamo do miesta ich pôsobenia, niektorých stretnete na sobotnajších trhoch v Tržnici, ale mnohých ani tam nie. Chceme predstaviť ich inšpiratívne príbehy a ich cestu k tomu, čomu sa teraz venujú.

Tento rok je výnimočný výročiami – Dobrý Trh a Slow Food Pressburg slávia 5 rokov; pred 30 rokmi sa postavili základy dnes medzinárodného a silného hnutia Slow Food v Taliansku, v mestečku Bra (Piemont). O to viac sa tešíme, že vďaka Talianskemu kultúrnemu inštitútu v Bratislave sa Dobrého trhu a diskusie zúčastní zástupca z Talianska pán Alberto Fabbri (Slow Food Emilia Romagna).

Prvý krát na DT sa predstaví mládež hnutia Slow Food, ktorá sa medzinárodné označuje ako Slow Food Youth Network. Tá slovenská bunka (SFYN Slovakia) vznikla len nedávno a pripojila sa tak k mladým v Amsterdame, vo Viedni, Budapešti či Prahe.

Spomeň aspoň zopár výrobcov, ktorí sa na Jakubáku predstavia
Medzi tradičných a viacgeneračných výrobcov patrí farma rodiny Hiadlovských. Vyrábajú havne zrejúce kravské syry horského typu z nepasterizovaného mlieka. Aj to je jedným z pravidiel Slow Food – ak mliečne výrobky, tak z nepasterizovaného mlieka. Okrem syrov svoj sortiment pred časom rozšírili aj o čerstvé mlieko a tvaroh a stále sa posúvajú ďalej. Na farme stavili na chov plemena Braunvieh (vedené v zozname Archy Chutí Slow Food).

Nováčikom na Dobrom trhu bude Farma pod Vtáčnikom neďaleko Prievidze. Vyrábajú zrejúce ovčie syry z nepasterizovaného mlieka. Okrem syrov budú môcť návštevníci ochutnať džemy, medy, pekárenské výrobky, mak a makové štrúdle, mäsové výrobky. Nebudú chýbať Bratislavské rožky a nezameniteľné sirupy.

A čo nápoje?
Teším sa, že na Jakubáku budú prvýkrát autentickí vinári zo Strekova a z Novej Viesky ale i traja mladí ambiciózni vinári z Tekova. V rámci Slow Food zóny budú mať ľudia možnosť degustovať v odbornej ale i v laickej verejnosti často diskutované naturálne vína a zoznámiť sa priamo s vinármi, ktorí sa rozhodli ísť touto cestou.